Българските пчелари организират национален протест. Той ще се състои на 11

...
Българските пчелари организират национален протест. Той ще се състои на 11
Коментари Харесай

Щафета: И пчеларите се стягат за национален протест

Българските пчелари провеждат народен митинг. Той ще се състои на 11 октомври, от 11 ч. пред постройката на Министерството на земеделието и храните. Това съобщи ръководителят на Националното съдружие " Български свободни пчелари " Ясен Янев, представен от БНР.

От сектора упорстват за финансово подкрепяне в размер на 50 лв. на кошер. Пчеларите желаят и протекция от страната за бранша.

Ясен Янев уточни, че през миналите три години пчеларите не са получили европейски дотации. Той разясни, че единствените пари, които са взели на части, са за миналата 2022 година в размер на 23 лв.. По думите му дотацията не може да покрие разноските по производството на мед.

Янев акцентира, че изкупната цена на продукта варира сред 3.20 и 3,80 лв., а една пита за зимно зареждане е над 5 лв..

Друго искане на пчеларите е да бъдат отворени държавни лаборатории, в които продукцията да се тества за пестициди. От сектора акцентират, че сега действат единствено две такива лаборатории, само че те са частни.

Пчеларите показват, че секторът е жертван на крах, в случай че Министерството на земеделието и храните не вземе незабавни ограничения.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР